ÇİFTÇİ ÖRGÜTLERİ MAYIS AYI KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI

Belediye Başkanımız Yüsran Erden’in çağrısı üzerine “Çiftçi Örgütleri Mayıs Ayı Koordinasyon Toplantısı” 2 Haziran 2020 Salı günü Belediye Encümen toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı Turan TÜRKMEN, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Semih GÜREBAY, Sulama Birliği Başkanı Recep KAVZA ve İşletme Bakım Sorumlusu Erhan SARAÇOĞLU, Ziraat Odası Başkanı İsmet AKSOY, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı Temsilcisi Adnan ATEŞ, İlçe Tarım ve Orman Müdür V. İlhami ERCAN ve Karaot Tohum Derneği Yöneticisi Feray KARAPINAR katıldı.

Toplantıda konuşulan konu başlıkları aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

Yaz sezonunda ilçemizde su sıkıntısı yaşanmayacaktır. Diğer barajlarda sıkıntı var ama Kemer Barajı su seviyesi % 78 ile ihtiyacı karşılayacak doluluğa sahiptir.

Sulama Birliği ana kanalları temizlemekte zorlanıyor. Çiftçi arıkları kullananlar tarafından temizlenecektir. Otu çiftçiler tarafından biçilirse temizliği Birlik tarafından yapılabilecek.
Toplantı sırasında ana kurutma D1 yolunun Sulama Birliği grayderi tarafından düzeltilmesi sağlandı.

Sulama kanallarındaki alıcı boru ve klapelerin yosun ve rusubatı tuttuğu ve suyun akışını engellediği için sulama bittikten sonra sökülmesi gerekiyor.

Buğday ekimden sonra sürgülenemediği için yağmur sonrası yattı. %15-20 kayıp olacak. TMO, Belediyenin ve Ziraat Odasının başvurusuna rağmen Yenipazar’da alım noktası açmayacak. Alım sadece Germencik/Turanlar’daki lisanslı depoculuk alanında yapılacak.

DSİ, Belediye tarafından hazırlanan Donduran Kestanelik deresi kamulaştırma dosyasını kabul etti. İhale hazırlıklarına başlandı. Belediye, DSİ Bölge Müdürü ziyareti sonrası Büyük Menderes nehri üzerindeki Veyis kuyusu mevkisindeki “Tarım Köprüsü” için talebini yazılı olarak iletti.

Tariş Yenipazar bu sezon pamuk işleyecek. Fabrika hazırlanıyor. Ovamızda bu yıl yaklaşık 5000 dönüm pamuk ekildiği söylendi.

Alhan’da kurulu Madran Gurme Mandırasında Tarım Kredi organizasyonunda günlük süt işleme miktarı 30 tona yükseldi. Toplanan sütün 13 tonu Çakırbeyli’den geliyor. Sıcak süt alınırsa bu miktarın artacağı ifade edildi. Mandıranın neden olduğu çevre kirliliği sorunu devam ediyor. İşletme yetkilileri arıtma merkezi konusunda hazırlık yapıldığını belirtiyorlar.

Tariş ve Tarım Kredi küspe konusunda işbirliği yapacaklar.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Koçarlı Sakız Koyunu Çiftliğinden bedelsiz hayvan desteği ve bedelsiz koyun gübresi hazırlığı konuşuldu.

Yaşlı bahçıvanların arkasından gelen kuşağın toprak işleme konusunda nasıl iştahlandırılacağı konuşuldu. İlçe Tarım, Belediye ve Karaot Tohum Derneği bu konuda işbirliği yapacak. Belediye tarafından Karaçakal köyündeki “Tohum ve Tarım Akademisi” hazırlığı sürüyor.

İlçede üretilen sebze ve meyvelerin Belediye desteği ve Kırsal Kalkınma Kooperatifi ve Karaot Tohum Derneği aracılığı ile İstanbul Maltepe, Kadıköy ve Bakırköy Belediyelerinin tahsis edeceği alanlarda satışı için hazırlık yapılıyor.

Tarla bahçe yollarının Belediye dışında diğer ilgili çiftçi örgütlerinin de desteği ile düzeltilmesine devam edilecek.

Haziran ayı toplantısına YEKOOP, Orman İşletme Şefliği ve diğer kooperatifler de davet edilecek.