BÖRÜLCE TARATORU
Malzemeler
1 kg taze börülce
1 baş sarımsak
½ su bardağı zeytinyağı ( arzuya göre azaltılıp çoğaltılabilir)
Ekşi ( limon, nar veya goruk ekşisi ) miktarı isteğe göre
Yapılışı
Börülce haşlanıp, süzülür. Soğuyunca bir kaba alınır. Bir baş sarımsak soyulduktan sora 1 tatlı kaşığı tuzla birlikte havanda dövülür. Dövülen sarımsakların içine azar azar zeytinyağı dökülerek sarımsaklara yedirilir. Koyu bir karışım elde edilir. Arzuya göre istenilen ekşi ilave edilir. Goruk ( üzümün ermemiş hali) koyulacak ise 3-4 salkım yeterlidir. Goruğun dövülerek suyu çıkartılır. Ekşi, zeytinyağlı sarımsak sosuna eklenir. Sos haşlanan börülcelerin üzerini örtecek şekilde dökülür.
Not: Goruk bulunmayan yerlerde limonla ve nar ekşisiyle yapılır. Yöremizde yaz aylarında yetiştiği için goruk suyuyla yapılır.
Yapılan taratorun en az 4-5 saat dinlenip emişmesi gerekir.
