AŞURE
Malzemeler
1 kilo buğday
500 gr kuru fasulye
500 gr nohut
500 gr kuru üzüm
500 gr kuru kayısı
400 gr kuru incir
2 kilo toz şeker
2 adet portakal
Aldığı kadar su
Üzeri için; Nar, tarçın, ceviz.
Hazırlanışı
Buğdayı, kuru fasulyeyi ve nohutu ayrı ayrı kaselere koyup aşureyi yapacağımızdan bir gün önce üzerine su koyup bir gece bekletiyoruz. Aşureyi pişirmeye ilk olarak buğdaydan başlıyoruz. Islamış olduğumuz buğdayı kara suyu çıkana kadar yıkıyoruz. Geniş bir tencereye boşaltıyoruz. Üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su koyup kaynatmaya bırakıyoruz. Buğdaylar iyice kaynadıktan sonra biraz bekleyip ocağın altını kapatıyoruz. 10 dk buğdayları dinlenmeye bırakıyoruz. Buğdayların içinde hamur olmaması için başka bir tencerede nohutu ve kuru fasulyeyi haşlıyoruz. Kuru kayısı ve kuru inciri küp küp doğrayıp tencerenin içine atıyoruz. İki portakalın suyunu sıkıp karışıma ekliyoruz. Şekerini damak zevkinize göre azaltıp ya da çoğaltabilirsiniz. Aşurenin kıvamına göre su ekliyoruz. Aşurenin kıvamı ne çok akıcı ne de çok katı olmalıdır. Kıvamı orta yoğunlukta olacak şekilde ayarlanır. Dibinin tutmaması için sık aralıklarla karıştırılır. Aşure kıvamına geldikten sonra ocağın altı kapatılır. Servis kaselerine kepçe yardımıyla. Üzerine nar, tarçın ve ceviz eklenerek süslenir.