Arabaşı

                                       ARABAŞI

Malzemeler

3 kg un

1 bütün tavuk

500 gr tereyağı

4 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı toz biber

Tuz

Sos için

3 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı toz biber

1 yemek kaşığı salça

Yapılışı

Çorba için;

Tavuk yaklaşık 15 bardak suyla haşlanır. 3 kg unun 1 kg çorba için ayrılır.  250 gr tereyağı derin bir tencerede eritilir un topaklanmadan kavrulur. 2 yemek kaşığı salça ilave edilir. Biraz daha kavrulduktan sonra 7 bardak tavuk suyu ve 2 su bardağı sıcak su ilave edilir. Çorba ne kadar çok pişerse lezzeti o kadar artar.

Hamuru için;

Kalan 8 bardak soğumuş tavuk suyunun içine kalan un ilave edilir. Hamur kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Topaklanmaması için tencere sık sık ocağın üzerinden indirilerek oklavayla karıştırılır. Bu işlem en az beş kere tekrarlanır. Hamurun kıvamı tadına bakarak anlaşılır. Tatlımsı bir tat oluştuğunda içine kalan yağ ve salça ilave edilir. Hamurun piştiği kabarcıklar oluştuğunda anlaşılır.

Haşlanan tavuklar az miktar yağla kavrulur.

Sos için;

3 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı toz biber

1 yemek kaşığı salça

Yağ eritilir. Erimiş yağın içinde salça ezilir. Yağla özdeşleşen salçanın içine toz biber eklenir. Biraz kaynadıktan sonra kapatılır. ( kıvamı yoğun olursa sıcak suyla yoğunluğu azaltılabilir.)