Büyükşehir yasasıyla birlikte 2014 yılından beri Belediyelerin yetki, görev ve sorumluluk alanına giren “mera alanlarının kullanımı” hakkındaki ‘MERA KANUNU’ uyarınca mera alanlarıyla ilgili bir işimiz var.
Bugüne kadar meralarımızda işgali önleme, etrafını çitle çevirme ve ot üretimi konularında Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği yaparak önemli iyileştirmeler gerçekleştirdik.
Doğal beslenen hayvanların sağlıklı ve lezzetli gıda üretimi açısından tercih edildiği bilinmektedir. Ayrıca ahır hayvancılığının getirdiği yem maliyetleri yüzünden hayvan yetiştiricilerinin zorlandığı da bir gerçektir.
Hazır hayvan yemi fiyatlarının düşürülmesi veya alternatif yem bitkileri üretimi, genel tarım politikasının bir meselesidir. Hükümetimiz bu konuda bir çalışma yürütmelidir.
Belediyemiz, yasalarla tanımlanmış sınırlı görev alanı içinde ve imkanlar nisbetinde elinden geleni yapmaktadır.
Gelişmiş batı ülkelerinde, iklimin yağmurlu olmasının da etkisiyle hayvan yetiştirmede büyük mera alanlarının kullanıldığını biliyoruz. Bu ülkelerde çiftçiler, mera alanlarının daha da artırılması ve mera hayvancılığına destek verilmesi için eylemler yapıyorlar. (yan tarafta 17 Mayıs 2023 tarihli gazetelerde yayınlanan bir haberi paylaşıyoruz)
Biz de özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine altyapı hazırlamak üzere meralarımızı iyileştirmeliyiz.
Meralardan daha çok istifade etmeyi nasıl sağlayacağımız konusunun ilgili kurumlar ve kişiler nezdinde daha çok konuşulması ve tartışılması gerektiği düşüncesindeyiz.

